mardi 10 avril 2007

Plaat 26 en 27

Phoinix stelletje.

links onder het mannetje, leeg, licht, geest ;
rechts boven het vrouwtje, vol, donker, stof

Beiden leiden zij het bruidspaar naar de Tuinen van Onsterfelijkheid.
Kijken elkaar heftig aan die twee sijsjes op hun speciale divan !

...Of zijn het de cherubijnen die aan beide uiteinden van de Arke des Verbonds staan, de een tegenover de ander, in de allerheiligste der tenten ? Is ook goed.

De vanzelfsprekendheid van hun onsterfelijkheid...

Het bonte vogelechtpaar, ook wel de vogel van Tao genoemd, verschijnt ieder vijfhonderd jaar, aan het eind van een cyclus om er het begin van een nieuw verschiet in te luiden. Te zamen vormen zij van de cirkel het sprongetje waardoor de krullijn door kan blijven draaien zonder zichzelf weer tegen te komen.

Rond 1500, na de ontdekking van Amerika en de daaruit voortvloeiende mondialisering, barstte de moderniteit in volle hevigheid los en dook de Europese elite een spannende, onbewandelde, hoopvolle weg in.

En waar staan vandaag de Frescobaldi's, de Frangipani's, Colonna's en Ursini's, de Limburg Stierums, de Rochouarts, Rohans en Harcourts, om niet te spreken van de Oranje-Nassau's, de Windsors, de Hohenzollerns, de Habsburgers en al die andere edele Hidalgo's van onheuglijke tijden ?

Drinken zij dauw ? Vuren zij pure uren van goud ? Wapperen hun pluimen in de overwinning en klapperen hun kleuren in de vreugdewinden ? Sprokkelden zij zelf het vreugdehout voor hun eigen brandstapels ?

Heffen zij zon op ? Minnen zij maan ? Laten zij de Milcham, de gouden vogel, los ?
Och ridderbroeders, laai toch uw lichten !

Aucun commentaire: