mardi 10 avril 2007

Plaat 23

Naar Pablo P., één der weinigen die het zoete geheim doorhad, praktiseerde, opluisterde met talloze sprekende voorbeelden z'n hele leven lang. Eerbewijs aan de meester.


Waar en wanneer speelt deze picasso-reske scène zich af ?

Wel, in de monding van de Rhône, 2600 jaar geleden, toen de Helleense zeevaarder-ontdekkingsreiziger-pionnier Protis ("prototype") hier aan wal ging en er Gyptis, een Keltische prinses, ontmoette, huwde, en willens en wetens het anker uitwierp van wat uit zou groeien tot de westerse beschaving, met als eerste wieg en fundament het antieke Massilia.


Zo ligt het feit : Europa steunt direkt op een historische love-story tussen een buitenlandse aventurier en een inlandse prinses, een westerse vertaling van het eeuwige Boek der liefde. Zo is Europa aangevangen, en zo zal zij nooit ten onder gaan.


Massilia, Marseille, betekent in oudgrieks "dààr waar het goed is het anker te laten vallen". Hier smelten Mar (zee) en Soleil (zon) samen in de naam Mar-Seille. Daarom dan ook : mocht de Europese elite de herinnering aan de ware toedracht van haar geboorte verliezen dan kan zij nog altijd ter plekke te rade gaan, - immers, volgens het Principe van eeuwigheid, haar wortels staan los van tijd of plaats en zijn altijd oproepbaar, ja zuchten en smeken niet anders om geaktiveerd te worden ! De bron wil opnieuw wellen, schalen vullen...



Hij : 'n gepassioneerde Helleen, veroveraar, ziet haar verbluft, ongelovig aan. Zij : een beetje beduusd, perpleks ook, ineens zo veilig en wel in zijn enorme oneindige handen ! Schot in de roos.


Gisteren gebeurd, hier, in de monding van het zuiderlijke broertje van de Rhijn de Rhône, onder zoele zon en dronken meeuwen op de witte rotsen bij natte, rimpelende smaragden... de heilige code in praktijk gebracht... kiem van wat het Westen zou worden... geheim integraal doorgegeven, fideel.



Och ridders, sla toch uw palen !

Aucun commentaire: